Защо е важна защитата при изработката на уеб сайтове?


При изработка на сайт винаги трябва да се помисли и за неговата защита. Това е важно, за да се съхрани съдържанието и да се предпазят клиентите и потребителите.

Без значение дали става въпрос за онлайн магазин, или блог за лично творчество, при изграждането на всеки уеб сайт трябва да се предприемат множество мерки за гарантиране на сигурността.

Сигурна ли е WordPress защитата?

Засега Word Press платформата е най-разпространена за управление на съдържанието както на по-малки сайтове, така и на по-големи онлайн магазини. Ако заложите на Word Press, може да сте спокойни, че тя е достатъчно защитена и ще съхрани вашата информация. Днес за увеличаване сигурността на тази платформа работят десетки специалисти.

Все пак понякога недостатъчните познания са причина за лошото администриране, използването на остарял софтуер, нулиране на плъгини и др.

Така че изработката на сайт изисква усилие не само при самата му направа, а и по неговото поддържане.

Какво включва успешната защита на уеб сайт?

За да се предотвратят евентуални хакерски атаки, които могат да разрушат сайта ви и да застрашат информацията в него, има различни начини за качествена поддръжка и ефективна защита:

  1. ·       Наличие на правилни файлови разрешения за добър баланс на потреблението в сайта.
  2. ·       Правилни роли и разрешения на потребителите.
  3. ·       Осигуряване на резервни копия за застраховане в случай на атака.
  4. ·       Избиране на сигурен хостинг.
  5. ·     Използване на най-новата версия на PHP, защото актуализацията е важна за правилното функциониране на сайта и за защита от всякакви атаки.
  6. ·       Избор на качествени и силни пароли.
  7. ·       Затваряне на админ панела, за което WordPress предлага различни функиции.
  8. ·       Допълнително верефициране например през телефон със SMS, което е ефективно почти на 100%.
  9. ·       Използване на SSL сертификати, особено при изграждане на онлайн магазин. Плащанията ще бъдат по-сигурни и доверието на клиентите – по-голямо при защита на личните им данни.

Най-слабото и най-често пробиваемо място е онлайн формата за контакти или която и да е друга. Добрата й защита се прави посредством PHP скриптове.

Добре е всеки сайт да има и защита от спам роботи, както и инсталиран спам филтър.

Може да добавите и защитна стена на сайта си, още повече, че готовите платформи предлагат безплатни плъгини за защита. Освен това е добре да изтриете и инсталационната папка.

Важно е да следите за развитието на новите технологии и за потенциалните заплахи в интернет пространството. За тази цел, както и за поддръжката на вашия уеб сайт, винаги може да потърсите специализирани услуги от лицензирани компании.

Коментари

Популярни публикации от този блог

4 ПРИЧИНИ, ПОРАДИ КОИТО ИЗРАБОТКАТА НА САЙТ Е ВАЖНА ЗА БИЗНЕСА ВИ

Корпоративният сайт – важен рекламен и информационен инструмент